Eğitmenler

Armağan Tunaboylu

Polisiye romanı yazarı

1962 yılında Eskişehir’de doğdu. Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra İzmir 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Sinema TV okudu. 1986 yılında İstanbul’a dönerek gazetecilik, metin yazarlığı gibi işlerde çalıştı. Uzun bir süre dizi filmlerde kamera arkasında görev aldı. Metin Çakır polisiyelerinin başladığı ilk romanı Yıldız Cinayetleri 2004 yılında Oğlak Yayınları tarafından yayınlandı. İkinci romanı Resim Cinayetleri 2005 yılında yine Oğlak Yayınları tarafından yayınlandı. Üçüncü romanı Konsey Cinayetleri 2010 yılında Everest Yayınları tarafından, dördüncü romanı Karakol Cinayetleri 2016 yılında ve beşinci romanı Park Cinayetleri 2019 yılında yeniden Oğlak Yayınları tarafından yayınlandı. 2022 yılında yeni kahramanı Berkun İstanbullu polisiyesi Polisiye Yazarının Ölümü yayınlandı. Önümüzdeki günlerde ikinci Berkun İstanbullu polisiyesi İnci Küpeli Kadınlar yayınlanacak. Yıldız Cinayetleri 2016 yılında Şeytan Tüyü ismiyle sinemaya uyarlandı. Murat Şenöy’ün çektiği filmde Mustafa Üstündağ, Güven Kıraç, Haldun Dormen, Şükriye Tutkun, Erdal Tosun, Beyti Engin, Selen Uçer gibi oyuncular rol aldı. Karakol Cinayetleri 2016 yılında Dünya Kitap Yılın Polisiye Romanı Ödülünü kazandı. Yine aynı yıl 221B Dergisi tarafından Yılın En İyi Polisiye Romanı olarak değerlendirildi. 2020 yılında yayınlanan altıncı kitap bu defa kısa ve kara öykülerden oluşan Cinai Tuhaflıklar isimli öykü kitabıydı. 2022 yılında Berkun İstanbullu isimli yeni bir kahramanla Polisiye Yazarının Ölümü yayınlandı. Karmakarışık ve Dark Polisiye 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. antolojilerine öyküleriyle katıldı. Yıllardır 221B Dergisine ÖzErenköy Kitap Kulübü başlıklı kitap ya da film tanıtımı yazılarıyla katkı veriyor. İki dönem Polisiye Yazarları Birliği yönetiminde de görev aldı. Yazar halen gerçekleştirdiği Polisiye Kitap Kulübü etkinlikleri ve polisiye kurgu atölyeleriyle polisiye yazmaya meraklı tutkunlara deneyimlerini aktarmaktadır.

Banu Karakaş

Çevirmen

1987’de İstanbul’da doğdu. 2005-2013 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde felsefe, yabancı diller ve sinema çalışmaları alanlarında eğitim aldı. 2011’de burslu katıldığı değişim programıyla Sorbonne Üniversitesi’nde Felsefe okudu. 2006 yılından bu yana dil çalışmalarıyla ilgileniyor, ağırlıklı olarak İspanyolca, İngilizce ve Türkçe dilleri arasında çeviri yapıyor. 2019’da Cervantes’in büyük eseri Don Quijote’yi Türkçe’ye çevirerek eserin İspanyolca tam metnini dilimize kazandıran ikinci çevirmen oldu. Karakaş, 2015 yılından beri Latin Amerika’da yaşıyor, bölge edebiyatı ve çevirmenlik alanlarında danışmanlık hizmeti veriyor. Çevirdiği diğer eserlerden bazıları: Kötü Kızlar (Camila Sosa Villada, Medusa Yayınları), Tayga Sendromu (Cristina Rivera Garza, Yüz Kitap), Mola (Mario Benedetti, Yedi Yayınları), Tristana (Benito Pérez Galdós, Opera Kitap), Müzikal Bir Sungu (Luis Sagasti, Ketebe Yayınları), Büyük Uçurum Oteli (Stuart Jeffries, İthaki), Siyaset Felsefesine Giriş (Alexander Moseley, Metropolis Kitap), Elmas Öfke (Valeria Tentoni, Epona Kitap), Kaplumbağa Günlüğü (Russell Hoban, Yedi Yayınları) Düşlerimin Sınırı Olmayacak (Ernesto Che Guevara, Yazılama Yayınları), Yazma Uğraşı (Peter Clark, Metropolis Kitap), Denemeler (David Hume, Pinhan Yayıncılık).

Bülent Ayyıldız

-

1988 Bulgaristan doğumlu. 2012-2021 yılları arası Hacettepe Üniversitesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2017’de yayımlanan Durun Yanlış Anladınız adlı öykü kitabıyla 3. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali İlk Kitap Ödülü’nü aldı. Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri’nde uzun listeye alınan Biraz Evhamlı İshak Hoca’nın Karda Gece Yürüyüşü, 2021 Kayıp Rıhtım anketlerinde yılın en iyi üçüncü yerli romanı seçilirken, 2018’deki anketlerde en iyi yerli fantastik romanı seçilen Hiçbir Şey Göründüğü Gibi Değil ise 2019 GİO Roman Başarı Ödülü’ne layık görüldü. 2019’da ikinci öykü kitabı Gölgesiz Matiz, kurmaca biyografi türünde J.D. Salinger: Nefret ve Sefalet ve 2023’te Kamikazeler El Ele Uçmaz adlı kitapları yayımlandı. 2024’te edebiyat üzerine topladığı denemelerini Ölümsüz Olmaya Değmez adlı kitapta yayımladı. Don Kişot’un Dönüşü, Yalnızlığın Anatomisi, Ormanda Ölüm ve Kurmaca Sanatı Türkçeye çevirdiği kitaplar arasında. Halihazırda, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaktadır.

Gökhan Yavuz Demir

-

1973, Edirne doğumlu. Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını yine aynı üniversitede “dil” üzerine yaptı. Dilin Belirsizliği (Pinhan, 2018), Borges’in Dediği Gibi (Pinhan, 2022), Anlamak İçin Yaşamak (Pinhan, 2022) ve Ekmek Parası Yazıları (Pinhan, 2022) kitaplarının yazarı. Ayrıca Claude Lévi-Strauss’un Mit ve Anlam’ını (Minotor, 2023), George Lakoff ile Mark Johnson’ın Metaforlar’ını (Minotor, 2022),Paul Ricoeur’ün Yorum Teorisi’ni (Pinhan, 2019) ve Peter Burke’ün Polimat’ını (Islık, 2024 - Zeynep Dörotok Abacı ile) Türkçeye tercüme etti. Kesin Döneceksiniz (Yeni İnsan, 2022) ise, edebiyat ve linguistikle zenginleştirilmiş ve derinleştirilmiş bir sosyolojiyi anlamlı bulan ve kendini ısrarla “entelektüel edebiyatçı” olarak tanımlamayı tercih eden Demir'in ilk kurgu metnidir.

Dr. Sedat Demir

Sedat Demir, sosyal bilimler ve yazınsal metin çevirileri yaptı, reklam yazdı. Ulusal ve uluslararası birçok platformda panel, seminer ve söyleşide yönlendirici ve konuşmacı olarak yer aldı. 2011 yılına kadar birçok ulusal dergi ve gazetede değerlendirmeler, eleştiriler ve kurmacalar yayımladı. Walter Benjamin ve Walter Ong üzerine Sözlü İletişim merkez konulu doktora tezini tamamladı. 2016 yılında Küçük Paris Fena Öksürüyor ve Umberto Eco ve Yazınsal İletişim adlı yapıtları yayımlandı. Ardından Deneyim Kaybı: Benjamin ve Ong’a Göre Teknolojide Kaybolan Söz adlı incelemesi ve Patlayıcı Olarak Selülozun Bağlamı adlı kurmacası yayımlandı. Üniversiteler, yerel yönetimler gibi birçok kurumda editörlük ve yayıncılık çalışmaları adı altında dersler veriyor. Editörlük ve genel yayın yönetmenliği mesleklerinin kamu nezdinde meslek standartlarını oluşturan bakanlık kurulunda çalıştı, ayrıca yazın akademilerinin ve editörlük çalışmalarının kurumsallaşması için çaba gösteriyor. Kurucusu olduğu Dedalus Kitap ve Dante Yayınlarında yayın yönetmeni olarak görevini sürdürüyor. Ayrıca Kurmaca Akademi markasının altında yazı, e-atölye, editörlük, seminerler dizilerinde eğitmen ya da program sorumlusu olarak bulunuyor. Henüz kurulan Epona ve Othello yayınevlerinin kataloğunu oluşturmanın yanı sıra, tüm diğer çalışmalarını yürütüyor.

Tuna Yukay

-

1977 yılında İstanbul Kadıköy’de dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da, lise ve yükseköğrenimini Sakarya’da tamamladı. Öykü ve yazıları Hece, Dergâh, Post Öykü, Sabit Fikir, Karabatak gibi dergilerde yayımlandı. İlk öykü kitabı Karışık Odalar 2012 yılında okuyucuyla buluşan Tuna Yukay, tam zamanlı olarak yazmaya ve editörlük yapmaya devam etmektedir. 2011 yılında başladığı yazı ve şiir atölyeleri ise çeşitli platformlarda devam etmektedir. --- Yayımlanmış Kitapları Karışık Odalar (Öykü 2012) Çürük Tavşan ( Roman 2013) Küvetteki Adam (Roman 2017) Kan Akacak ve Bitecek (Öykü 2019) Kemik Kitabesi (Roman 2021) Tanrıların Odası (Öykü 2023) --- Yazarın Çocuk Edebiyatı alanında mahlas kullanarak yayımlanan 7 kitabı daha bulunmaktadır.

Yavuz Türk

-

Yavuz Türk, 1982 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Aynı zamanda Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. “1950’li Yılların Politik Ortamında Türk Edebiyatının Dönüşümü” adlı teziyle yüksek lisans derecesi aldı. İlk şiiri 2003 yılında Varlık dergisinde yayımlandı. Bu tarihten itibaren edebiyat dergilerinde şiirleri, yazıları ve denemeleriyle göründü. 2009-2011 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikte yeniyazı adlı edebiyat dergisini çıkardı. Ayrıca çok sayıda dergiye ve fanzine içerik ve tasarım desteği verdi. On beş yıl boyunca çeşitli yayınevlerinde editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştıktan sonra metin yazarlığına yöneldi. Reklam metni, sosyal medya içeriği, konuşma metni gibi içeriklerle beraber belgeseller için senaryo yazdı, belgesellerde içerik koordinatörü olarak görev yaptı. Bunların yanında üç şiir kitabı, bir roman, bir öykü ve bir de tiyatro oyunu yazdı. İlk şiir kitabı olan Kumaş 2010 yılında (Epona Kitap), ikinci şiir kitabı Sonra, Doğdum ise 2018’de (Epona Kitap) yayımlandı ve aynı yılın Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2020’de Yüce Lider’e Dair (Everest Yayınları) adlı romanı, 2022’de Yolluk (İletişim Yayınları) adlı öykü kitabı, 2023’te Bir İntihar Vakası (Epona Kitap) adlı tiyatro oyunu ve 2024 yılında ise Avı Durdurmak adlı üçüncü şiir kitabı yayımlandı. Editörlük ve metin yazarlığıyla iştigal ediyor.