Editörlük:
Bir dosyanın kitaba/esere dönüşmesinde birçok aşama vardır. Bunların arasında en önemlisi edisyon aşamasıdır. Açıkçası bir kitap editörden önce sadece bir dosyadır. Sonrasında bir kitap hüviyeti kazanır. Editör, kitap olması gayesiyle hazırlanan dosyayı amacına uygun bir şekilde denetleyen, onu iyileştiren, müdahaleleri ve tavsiyeleriyle ona bambaşka bir biçim ve ona eser olma özelliklerini kazandıran en önemli etkendir.
Aynı zamanda editör ideal okurdur. Yazdıklarımızı eşimiz, dostumuz, sevenlerimiz kuşkusuz okuyabilirler lâkin metinle yakınlıkları, yayıncılık bilgilerinin eksiklikleri nedeniyle sahip olmaları gereken ideal mesafeyi belirleyemedikleri için size doğru yönlendirmeleri sunamazlar. Editör metninizle bir iş birliği kurar ve hiç tanımadığınız okurlar için yayıma hazırlar.
Kurmaca dışı eserler için;
Bölümlendirmeler, ana ve ara başlıklar, dipnotlar, atıflar doğru şekilde yapılmış mı?
Anlatmak, vurgulamak istenen noktalar ve argümanlar net biçimde ifade edilebilmiş mi?
Dil ve üslûp açık, anlaşılır, konuya ve hedef kitleye uygun bir durumda mı?
Yazar kendisini ve konusunu doğru ifade etmek için neleri eklemeli, neleri çıkarmalı ve başka ne gibi geliştirmeler yapmalı?
Kişileri, kurumları, sosyal ve kültürel grupları incitecek, yanlış anlaşılmaya açık ifadeler kullanılmış mı?
Kurmaca eserler için;
Karakterler, olay örgüsü, zaman, mekân, çatışmalar, anlatım biçimleri, anlatıcı tipi ve bakış açısı gibi temel kurgu unsurlarının her biri hem ayrı ayrı hem birbirleriyle ilişkileri, etkileşimleri, bütünlükleri açısından ele alınıp incelenir, notlar ve tavsiyeler çıkarılır.
Olay örgüsünün merak, heyecan, duygu, hayal, fikir unsurları göz önüne alınarak geliştirilmesi sağlanır.
Metnin türüne, konusuna, hedef kitlesine göre güncel yayıncılık ve okur eğilimleri göz önüne alınarak geliştirmeler yapılır.
Biçim ve içerik unsurlarının işlevsel ve dengeli biçimde kullanılması sağlanır.
Dil ve üslûbun açık ve anlaşılır; yazılan türe, konuya ve hedef okur kitlesine uygun bir hale getirilmesi sağlanır.
Yayın Danışmanlığı:
Yayın danışmanlığı kavramı ise daha geniş bir alanı kaplar. Eser yazılmadan önce, yazılırken ve yazıldıktan sonraki birçok safhayla ilgilenir. Yazdığınızın orijinalliğinden satış aşamalarına kadar her bir noktasıyla ilgilenir ve yönlendirir. Eserinizin yayıncılık sektöründe kendi kültürüne bağlı biçimde doğru kanallarca değerlendirilebilmesini sağlar.
Ülkemizde binlerce yayınevi var ve her birinin kataloğu, işleyişi, yöntemi birbirinden oldukça farklı. Dosyanızın bilinçli biçimde yönlendirilmediği takdirde kaybolması an meselesidir. Ne kadar yetenekli yahut donanımlı olursanız olun kitabınızı hangi marka altında nasıl sunabileceğinizi ve değerlendirebileceğinizi bilemeyebilirsiniz. Yayın danışmanı bu konuda yanınızdaki rehberinizdir. Yukarıda ana unsurları bahsedildiği üzere, editörlük eserin üretim aşamasında, yayın danışmanlığı ise eserin yayımlatılma aşamasında kilit rol oynayan hizmetlerdir. Bu şekilde ilerleyip ilerleyemeyeceğimizi araştırıyor ve buna göre dosyanın kabulüne sizler için karar veriyoruz. Yaygın bir ağa ve tecrübeye sahip yayın danışmanı, sizin hedefinize ulaşmanız konusunda en doğru yollara başvurmanıza olanak sağlar. Aynı şekilde doğru bir yayın danışmanı ile yayınevleriyle yaşayacağınız iletişim sorunları, telif sözleşmeleri, ücret hacimleri, reklam ve pazarlama gibi birçok konuyu sorun yaşamadan ve hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.